15 49.0138 8.38624 1 0 4000 1 https://vladtalkstech.com 300 1
theme-sticky-logo-alt

SharePoint Server 2016 encountered an error during setup

8 Comments

SharePoint Server 2016 Preview just came out, and a lot of you have probably already downloaded it, or plan to download it and test it to find out what is new. Sometimes when installing SharePoint 2016 I had this error randomly, and I Saw on twitter that I wasn’t the only one, so I decided to make a blog about it.

Basically, when installing SharePoint Server 2016 you get the “Microsoft SharePoint Server 2016 encountered an error during setup”, and when the error page opens you see its error 1603.

SharePoint Server 2016 encountered an error during setup

In my case, I only had to restart the installer and everything went fine, but in the past when the installer crashed, it used to be because the SharePoint VM only had one core. So, try to re-start the SharePoint setup, and if that doesn’t work, make sure your SharePoint VM has at least two cores.

 

If that doesn’t work, try this fix by Luis Valencia!  Run this in PowerShell as an Administrator!


if(!(Test-Path HKLM:\SOFTWARE\Policies\Microsoft\Windows\Installer)){
New-Item -Path HKLM:\SOFTWARE\Policies\Microsoft\Windows\Installer | Out-Null
}
$regProps = Get-ItemProperty -Path HKLM:\SOFTWARE\Policies\Microsoft\Windows\Installer
if(! $regProps.logging){
New-ItemProperty -Path HKLM:\SOFTWARE\Policies\Microsoft\Windows\Installer -Name logging -Value voicewarmup -PropertyType String | Out-Null
}
if(! $regProps.debug){
New-ItemProperty -Path HKLM:\SOFTWARE\Policies\Microsoft\Windows\Installer -Name debug -Value 3 -PropertyType DWord | Out-Null
}

 
Let me know in the comments if you had this error!

Leave a comment and don’t forget to like the Absolute SharePoint Blog Page  on Facebook and to follow me on Twitter here  for the latest news and technical articles on SharePoint.  Also, don’t forget to check out SharePoint Community.Net for more great SharePoint Content.

Previous Post
1 month left for the Yammer app in SharePoint!
Next Post
InfoPath 2013 Standalone now Available for Download

8 Comments

  • August 26, 2015 at 10:38 am

    I have 8 virtual cores and had same error, restarted installer and still same problem, any idea?

    Reply
  • August 27, 2015 at 10:10 am
  • September 2, 2015 at 7:09 pm

    Same issue here. I had 2 cores assigned, and still it wouldn’t install on my win 2012 R2/ SQL 2014 instance. Using Luis’ solution worked like a charm.

    Reply
  • October 3, 2016 at 4:24 pm
    Keith Greenwood

    Also, check the Power Options in the server BIOS and try changing it from Performance to Balanced. This was the fix for a similar reported issue when installing Office Web Apps, and it worked for our Sharepoint 2013 install after many, many frustrating hours.

    Reply
  • October 13, 2016 at 10:27 am
    Verth

    Jep, i also had to use the Luis Valencia solution, thank you!

    Reply
  • November 14, 2016 at 3:13 am
    Ajay Menon

    Luis Valencia solution….Run the script and restart Windows Installer.

    Reply
  • November 5, 2017 at 8:25 am
    Jared

    Luis Valencia worked flawlessly for me….

    Reply
  • January 31, 2018 at 10:35 am
    Sadegh

    thanks a lot, then solution worked for me

    Reply

Leave a Reply